...Ηλεκτρολογικές εργασίες παντός τύπου! DG Electric - Δημόπουλος Γεώργιος - Ηλεκτρολόγος...

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΕΛΕΓΧΟΣ – ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΝΕΕΣ / ΥΔΕ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ)

ΕΛΕΓΧΟΣ – ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΝΕΕΣ / ΥΔΕ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ)
Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) ή το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, όπως το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος και το διαφημίζουν αφελείς πωλητές έξω από πρακτορεία ΔΕΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα απλό χαρτί με μια υπογραφή και μια σφραγίδα, για να αλλάξετε το όνομα του ιδιοκτήτη, χρήστη. Το νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου, με βάση και τους κανονισμούς των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ορίζει ως υποχρεωτικό τον επανέλεγχο των εγκαταστάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το χώρο και τη χρήση του, ξεκινώντας από 1 έτος έως και 14 έτη.
Ο ηλεκτρολόγος οφείλει να έρθει, να ελέγξει οπτικά και να κάνει μια σειρά από μετρήσεις στην εγκατάσταση και, αφού βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής, τότε να προχωρήσει στην εκπόνηση των σχεδίων και των εντύπων. Σε αντίθετη περίπτωση, αν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ή παρατυπίες στην εγκατάσταση και θεωρείται επικίνδυνη, θα πρέπει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ή χρήστη αυτής και, αφού συμφωνηθεί το τι απαιτείται, να προβεί στην τακτοποίηση αυτών, για να μην υπάρξει περίπτωση ατυχήματος, ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα δημόσιο έγγραφο, που αφορά στην ακεραιότητα και την ασφαλή λειτουργία μιας εγκατάστασης. Και η ευθύνη του υπογράφοντος την ΥΔΕ είναι πολύ μεγάλη! Εμπιστευθείτε την εταιρεία DG Electric, Γεώργιος Δημόπουλος, για την έκδοση Πιστοποιητικών ΔΕΗ.


Αναλαμβάνουμε την έκδοση πιστοποιητικών ΔΕΗ, που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Οι τεχνικοί μας έρχονται κατάλληλα εξοπλισμένοι, έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ελέγξουν τη δική σας ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Ποια είναι η διαδικασία του ελέγχου που θα  πρέπει να ακολουθήσουν οι τεχνικοί;

Οι έλεγχοι που θα κάνουμε στην ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση είναι οι εξής:
  1. Μετρήσεις με ειδικό όργανο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
  2. Δοκιμές
  3. Οπτικός Έλεγχος
Κατά τον έλεγχο, οι τεχνικοί μας θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι τηρείται το πρωτόκολλο HD 384 ή ΚΕΗΕ. Εάν δεν τηρείται το παραπάνω, τότε δε θα προχωρήσουμε σε συμπλήρωση της Έκθεσης Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης,στο μονογραμμικό σχέδιο του ηλεκτρικού πίνακα και στο σχέδιο κάτοψης των ηλεκτρικών γραμμών, αλλά ούτε στη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα συμπληρώσουμε και θα υπογράψουμε μόνο τη φόρμα του πρωτοκόλλου ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης και θα σας την παραδώσουμε με τις ελλείψεις που έχει η εγκατάστασή σας.

Σας γνωστοποιούμε τη φόρμα του πρωτοκόλλου ελέγχου της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, την οποία θα πρέπει να υπογράψετε.

Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, ώστε η εγκατάσταση να είναι σύμφωνη με το πρότυπο HD 384 ή ΚΕΗΕ. Έπειτα ο έλεγχος της εγκατάστασης θα γίνει εκ νέου από τους τεχνικούς μας και, αν όλα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα, θα πρέπει να συμπληρώσουμε καινούργια φόρμα πρωτοκόλλου ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης την οποία θα πρέπει και πάλι να την υπογράψετε.

Μετά θα προχωρήσουμε και στην συμπλήρωση και των υπόλοιπων φορμών τις οποίες επιβάλει η ΝΕΑ ΥΔΕ.

Το Πρωτόκολλο ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης και η Έκθεση παράδοσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης, θα πρέπει να φέρουν όχι μόνο την υπογραφή του ηλεκτρολόγου αλλά και του ενδιαφερόμενου.

Η ΝΕΑ ΥΔΕ αποτελείται από:
  1. Υπεύθυνη Δήλωση Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη
  2. Έκθεση Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης
  3. Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384
  4. Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΚΕΗΕ (εάν είναι παλιά εγκατάσταση πριν τον Μάρτιο του 2006 ή εάν σε μια εγκατάσταση συνυπάρχουν και τα δύο πρότυπα)
  5. Σχέδιο μονογραμμικό του ηλεκτρικού πίνακα της εγκατάστασης
  6. Κάτοψη με την όδευση των ηλεκτρικών γραμμών της εγκατάστασης και τις θέσεις των διακοπτών, φωτιστικών, πριζών, φωτιστικών ασφαλείας, κινητήρων, πινάκων… επίσης και θερμοστατών.
Η ΝΕΑ ΥΔΕ θα δίδετε για τον αρχικό έλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης σε: Νέες παροχές και για τον Επανέλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης σε:
  • Κατοικίες (αλλαγή ονόματος λογαριασμού) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια.
  • Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 7 χρόνια
  • Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι με εύφλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια
  • Χώροι ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο
  • Επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο (μαρίνες, πισίνες, κάμπινγκ) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε ένα χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης τους, πριν από την επανασύνδεση

Καλέστε μας για πληροφορίες