ΚΑΜΕΡΕΣ & ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Ο έλεγχος
της περιουσίας και του χώρου μας, τις ώρες που δεν είμαστε παρόντες, είναι ένα
μεγάλο στοίχημα που μπορούμε, μαζί, να κερδίσουμε!
Σε συνεργασία με επώνυμες εταιρείες, προμηθευόμαστε τα πιο αξιόπιστα προϊόντα ελέγχου και καταγραφής/ανίχνευσης κίνησης, για την κατοικία ή τον επαγγελματικό σας χώρο. Με την εξέλιξη, δε, της τεχνολογίας, μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο αυτών των προϊόντων… στο χέρι μας, μέσω smartphone, tablet/PC!
Σε συνεργασία με επώνυμες εταιρείες, προμηθευόμαστε τα πιο αξιόπιστα προϊόντα ελέγχου και καταγραφής/ανίχνευσης κίνησης, για την κατοικία ή τον επαγγελματικό σας χώρο. Με την εξέλιξη, δε, της τεχνολογίας, μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο αυτών των προϊόντων… στο χέρι μας, μέσω smartphone, tablet/PC!
Ζητήστε μας
να σας δώσουμε μια προσφορά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, προτείνοντάς σας
όλα τα νέα συστήματα ελέγχου χώρου που κυκλοφορούν στην αγορά. Ζητήστε μας,
επίσης, να σας ενημερώσουμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας, όταν
τοποθετείτε ένα τέτοιο σύστημα. Και μην ξεχνάτε, το σημαντικότερο… Ο άνθρωπος
που θα σας τοποθετήσει συστήματα ασφαλείας πρέπει να είναι σοβαρός και έμπιστος
επαγγελματίας και όχι κάποιος τυχαίος, γιατί υπάρχουν πολλά μυστικά στο κομμάτι
αυτό, σε επίπεδο δυνατοτήτων και δικαιωμάτων.
Πολλές φορές τα κριτήρια επιλογής μιας κάμερας από τους εγκαταστάτες ή υπεύθυνους ασφάλειας, περιορίζονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά των φυλλαδίων. Παρόλα αυτά η ποιοτική επιλογή μιας κάμερας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους.
Στην προσπάθεια μας να επιλέξουμε μια κάμερα επιτήρησης, πολλές φορές καταφεύγουμε στην απλή καταγραφή και σύγκριση τεχνικών χαρακτηριστικών. Όμως συχνά αυτή η σύγκριση μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα, διότι αν βασίζεται μόνο σε απλή παράθεση και σύγκριση χαρακτηριστικών μπορεί να αγνοηθούν κάποια άλλα κρίσιμα στοιχεία που όμως έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα μιας κάμερας.
Χαρακτηριστικά, όπως η τεχνολογία των φακών, η συμπεριφορά της κάμερας σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας, η αξιοπιστία του firmware, ο έλεγχος της ποιότητας σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και η παρεχόμενη τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην επιλογή ενός συστήματος επιτήρησης. Όλα αυτά τα στοιχεία αναλύονται στις σελίδες του παρόντος τεύχους, προκειμένου οι χρήστες να αντιληφθούν την σημασία τους.
Τεχνολογία φακών
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους φακούς και στους αισθητήρες των καμερών, είναι ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ποιοτικές κάμερες. Οι επώνυμες εταιρείες ελέγχουν συνεχώς τα συγκεκριμένα εξαρτήματα και δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των ελέγχων τους. Κάθε εξάρτημα και στοιχείο της κάμερας ελέγχεται και καταγράφεται η απόδοση του, ώστε να εναρμονίζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο με τα υπόλοιπα εξαρτήματα, ενώ η απόδοση του κάθε φακού αξιολογείται ώστε να είναι σε θέση να δώσει την βέλτιστη απόδοση σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο αισθητήρα με τον οποίο συνεργάζεται σε κάθε συσκευή. Παραδείγματος χάρη, μια κάμερα υψηλής ανάλυσης επιπέδου High Definition και δυνατότητα υπέρυθρου φωτισμού απαιτεί έναν εντελώς διαφορετικό φακό από μια κάμερα υπέρ-υψηλής ανάλυσης ULTRA HD 4Κ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που λαμβάνουμε υπόψη κατά την αξιολόγηση ενός φακού είναι τα ακόλουθα:
Αλλο ένα σημαντικό κριτήριο για το χαρακτηρισμό μιας κάμερας ως ποιοτική, είναι φυσικά και ο τρόπος που συμπεριφέρεται σε δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες. Διότι, μπορεί μια κάμερα να διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με ότι έχει να κάνει με την λειτουργία της ως κάμερα σε ιδανικές συνθήκες, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, στην υγρασία, σε κραδασμούς ή ακόμα και σε βανδαλισμούς. Οπότε, αν ισχύει κάτι από όλα αυτά τότε, αυτόματα ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό η υψηλή αξιοπιστία της κάμερας, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.
Αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών
Όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα παράγουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λοιπόν οι κατασκευαστές καμερών, είναι η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που εκτός των άλλων οδηγεί στη μείωση της απόδοσης του φακού και στην αύξηση του θορύβου στην εικόνα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παραγόμενο θόρυβο με διάφορες τεχνικές επεξεργασίας. Αυτή η προσέγγιση όμως οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος στην κάμερα με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό (αυξημένο κόστος). Η πιο δόκιμη λύση – όπως πάντα άλλωστε – είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Δηλαδή, η μείωση της θερμοκρασίας με τη χρήση διάφορων τεχνικών ψύξης. Για το λόγο αυτό, οι ποιοτικές κάμερες διαθέτουν συστήματα απόρριψης των παραγόμενων ποσών θερμότητας από το εσωτερικό τους προς το περιβάλλον. Εδώ, γίνεται χρήση και της τεχνογνωσίας που ήδη έχει αναπτυχθεί στον κλάδο της πληροφορικής για την ψύξη των CPU με τη χρήση ψηκτρών αλλά και τη συνεχή επιτήρηση των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των συσκευών με την τοποθέτηση αισθητήρων.
Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές
Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συσκευών. Οι κάμερες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβολές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη διαγραφή αρχείων, σε εικόνες χαμηλής ποιότητας, στην εμφάνιση ακουστικού θορύβου, σε ακούσια επανεκκίνηση των συσκευών ή ακόμα και σε μόνιμο πρόβλημα στη λειτουργία τους. Για το λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί πρότυπα που καθορίζουν το πώς μπορούν οι κατασκευαστές να θωρακίσουν τις κάμερες απέναντι στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές Καθώς υπάρχουν αρκετοί διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με τον χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, είναι φυσικό να υπάρχουν και αρκετά διαφορετικά πρότυπα. Μια κάμερα, οφείλει να ακολουθεί τις προδιαγραφές αυτών των προτύπων ανάλογα φυσικά και τον χώρο στον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Τα πιο αποδεκτά πρότυπα είναι τα ακόλουθα:
Το υδάτινο στοιχείο με οποιαδήποτε μορφή του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κάμερας. Παραδείγματος χάρη, μπορεί σε μια εξωτερική κάμερα το βρόχινο νερό να διεισδύσει στο εσωτερικό της συσκευής και να προκαλέσει τόσο την αστοχία της λειτουργίας της, όσο και να προκαλέσει και ενδεχόμενη ηλεκτροπληξία για όσους βρίσκονται κοντά στην συσκευή. Για την κατάταξη μιας συσκευής σε κατηγορίες ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται σε παρόμοιες καταστάσεις χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός IPxy όπου x και y είναι μεταβλητές που παίρνουν τις ακόλουθες τιμές: από 0 ως 6 η μεταβλητή x και από 0 ως 8 η μεταβλητή y. Η μεταβλητή x υποδεικνύει την ανθεκτικότητα της συσκευής έναντι στερεών μικρών αντικειμένων όπως τα σωματίδια της σκόνης (τα οποία μπορούν εξίσου να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα με το νερό στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά που βρίσκονται στο εσωτερικό της συσκευής) και η μεταβλητή y υποδεικνύει την αντοχή έναντι του νερού. Όσο πιο μεγάλες είναι οι τιμές τόσο πιο ανθεκτική είναι η συσκευή απέναντι σε αυτούς τους δύο βλαπτικούς παράγοντες. Φυσικά, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν είναι τυχαίοι ούτε αποτελούν προϊόν μιας απλής γραφειοκρατικής διαδικασίας. Προκύπτουν ύστερα από ειδικά τεστ στα οποία οφείλει κάθε εταιρεία να υποβάλλει τα προϊόντα της.
Κραδασμοί και δονήσεις
Κάθε κάμερα μπορεί να υπόκειται σε δονήσεις προερχόμενες από διαφορετικές πηγές. Φυσικά, διαφορετικού φάσματος δονήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει μια κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη μέσα σε ένα computer room από μια κάμερα μιας βιομηχανικής εγκατάστασης ή ακόμα περισσότερο από μια κάμερα που είναι αναρτημένη σε ένα όχημα. Εντούτοις, ακόμα και οι πιο μικρές και ανεπαίσθητες δονήσεις μπορούν με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσουν τις λειτουργίες της κάμερας όπως τη δυνατότητα εστίασης ή άλλες μηχανικές ιδιότητες. Η ικανότητα μιας κάμερας να διατηρεί την εστίαση της σε δονήσεις χαμηλής έντασης είναι κρίσιμη για την ποιότητα της εικόνας. Φυσικά, αν αναφερόμαστε σε ισχυρές δονήσεις, αυτές ούτως ή άλλως θα πρέπει να αποφεύγονται για τον απλούστατο και προφανέστατο λόγο ότι αυτές μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη καταστροφή της κάμερας. Αυτό λοιπόν που οφείλουν οι αγοραστές να διερευνήσουν, είναι κατά πόσο οι εταιρείες πραγματοποιούν τα πιστοποιημένα τεστ τα οποία έχουν διπλό σκοπό:
¶λλη μια κρυφή πτυχή που καθορίζει όμως σε σημαντικό βαθμό την ποιοτική κατάταξη μιας κάμερας είναι η αντοχή της σε διαβρωτικά υλικά. Στα εργαστήρια, οι επώνυμες εταιρείες εξετάζουν την ανθεκτικότητα των υλικών που προστατεύουν τους φακούς στην περίπτωση που εκτεθούν σε διαβρωτικό περιβάλλον. Γίνονται ειδικά τεστ στα οποία οι ερευνητές περνούν όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες με ειδικά πανιά εμποτισμένα σε διάφορες ουσίες με προκαθορισμένο αριθμό επαναλήψεων και συγκεκριμένη πίεση και στην συνέχεια παρατηρούν την συμπεριφορά των υλικών. Πολλοί θα αναρωτηθούν για την αναγκαιότητα αυτών των τεστ; Όμως αυτοί αγνοούν ότι ακόμα και τα υλικά καθαρισμού που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χώρων έχουν και αυτά διαβρωτικές ιδιότητες. Ας αναλογισθούμε λοιπόν πόσες φορές θα καθαρισθεί μια κάμερα ειδικά όταν αυτή βρίσκεται σε χώρους που απαιτούν υψηλές προδιαγραφές καθαριότητας και μετά θα διαπιστώσουμε τη σημασία και αυτών των μετρήσεων που και αυτές βοηθούν τον αγοραστή να έχει μια πιο σαφή άποψη για την μακροβιότητα της κάμερας που θα επιλέξει.
Ακραίες κλιματολογικές συνθήκες
Οι κάμερες ασφάλειας χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα περιοχών διασκορπισμένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Μπορούν να εκτεθούν από τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες της Μέσης Ανατολής μέχρι τις παγωμένες συνθήκες της Αλάσκας. Τόσο οι υψηλές όσο και οι χαμηλές θερμοκρασίες, είναι εύλογο ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στη λειτουργία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μιας κάμερας και άρα αστοχία στην λειτουργία της.
Για το λόγο αυτό, αυτές οι κάμερες που προέρχονται από τις αξιόπιστες εταιρείες του χώρου υποβάλλονται σε ειδικούς έλεγχους που εξετάζουν τη συμπεριφορά τους αλλά και την ανθεκτικότητα τους σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιακών συνθηκών.
Εκτός όμως από αυτά τα τεστ που γίνονται εντός εργαστηριακού περιβάλλοντος, είναι ακόμα πιο χρήσιμο οι κάμερες να δοκιμάζονται και σε ρεαλιστικές συνθήκες, ώστε να εξετάζεται η πραγματική τους συμπεριφορά. Αυτά τα τεστ γίνονται σε συνδυασμό με τις εργαστηριακές μετρήσεις και αποκαλύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στους σχεδιαστές των συσκευών. Οπότε, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις κάμερες ειδικά σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες, οφείλουν να ερευνήσουν κατά πόσο η εταιρεία που έχουν επιλέξει πραγματοποιεί αυτές τις μετρήσεις και σε τι βαθμό φτάνει η διερεύνηση της λειτουργίας των καμερών.
Αξιοπιστία Firmware
Μια κάμερα για να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και απαιτήσεις του χρήστη, οφείλει να διαθέτει το κατάλληλο firmware. Διότι, σημαντικό ρόλο παίζει το hardware, αλλά αν δεν υπάρχει το ανάλογο software προκειμένου να συντονίσει και να εκτελέσει τις ζητούμενες λειτουργίες, τότε το αποτέλεσμα υπολείπεται κατά πολύ από το προσδοκώμενο. Όμως, στο επίπεδο του software οι προδιαγραφές και τα πρότυπα των ελέγχων δεν είναι τόσο σαφή όσο στο hardware. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα ελέγχων. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ελέγχων. Η μια κατηγορία που την ονομάζουμε δοκιμή φορτίου (loadtesting) αφορά την δυνατότητα του firmware να παρέχει την προδιαγραφόμενη απόδοση της κάμερας, ακόμα και όταν αυτή λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων της. Η δεύτερη κατηγορία ελέγχων που είναι γνωστή ως δοκιμές καταπόνησης (stress testing), εξετάζει το πώς ανταποκρίνεται το firmware και άρα η κάμερα σε στιγμές που καλείται να διαχειριστεί ξαφνικές αιχμές φορτίων. Παραδείγματος χάρη, εξετάζει το πώς θα συμπεριφερθεί η κάμερα σε μια έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει λόγω ενός προβλήματος στο δίκτυο.
To firmware είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος της κάμερας. Οπότε αυτές οι δύο κατηγορίες δοκιμών είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία τους. Αρα θα πρέπει να ενημερωνόμαστε κατά πόσο οι εταιρείες υποβάλλουν τα προϊόντα τους σε αυτού του είδους τις δοκιμές και με ποιο τρόπο πιστοποιούν την διαδικασία και τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα που προκύπτουν.
Ποιότητα κατά την παραγωγή
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των τελευταίων δεκαετιών το οποίο αφορά όλους τους βιομηχανικούς κλάδους είναι ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας κατά την διάρκεια των παραγωγικών διαδικασιών. Ο χώρος του CCTV δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όσο καλό και αν είναι το τμήμα R&D μιας εταιρείας, όσο πρωτοποριακό και αν είναι ένα μοντέλο, αν δεν διατηρούνται κάποια στάνταρ ποιότητας στην διάρκεια της παραγωγής, τότε το προϊόν δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει στην αγορά. Η ποιότητα σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας διασφαλίζει την αξιοπιστία και την εμπορική αποδοχή ενός μοντέλου. Η ποιότητα όμως δεν είναι κάτι το απροσδιόριστο. Διασφαλίζεται από την ύπαρξη των σχετικών συστημάτων ποιότητας (π.χ ISO 9001), από την αξιοπιστία των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η εκάστοτε εταιρεία για την πιστοποίηση αυτών των συστημάτων, από τις δυνατότητες του τμήματος QC (quality control) που αναλαμβάνει τον έλεγχο των παραγόμενων προϊόντων, από την αξιοπιστία των προμηθευτών από τους οποίους προμηθεύεται τα διάφορα εξαρτήματα και των υπεργολάβων με τους οποίους πιθανώς να συνεργάζεται για διάφορες μεμονωμένες εργασίες που απαιτούνται για την κατασκευή μιας κάμερας.
Σημαντική πτυχή σε αυτήν τη θεώρηση περί ποιότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει μια σοβαρή εταιρεία, έχει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα. Για το λόγο αυτό, οφείλει να επιλέγει υλικά τα οποία να ακολουθούν τις επονομαζόμενες οικολογικές προδιαγραφές. Παράλληλα, θα πρέπει να ελαχιστοποιεί το ενεργειακό της αποτύπωμα ως μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι σέβεται το περιβάλλον και το οικοσύστημα.
Τεχνική υποστήριξη
Τελευταία, αλλά φυσικά όχι λιγότερο σημαντική είναι η τεχνική υποστήριξη που οφείλει να παρέχει μια εταιρεία στους πελάτες, όταν αυτή θέλει να χαρακτηρίζεται αξιόπιστη και ποιοτική. Η ύπαρξη οργανωμένων call centers, η εκπαίδευση των τεχνικών της ώστε να μπορούν να δίνουν αμέσως λύσεις στους πελάτες της, η έκδοση εύχρηστων εγχειριδίων σε όλες τις γλώσσες των χωρών στις οποίες διαθέτει τα προϊόντα της, είναι στοιχεία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν κάθε σοβαρή εταιρεία. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι κάμερες είναι μηχανήματα. Όλα τα μηχανήματα -ακόμα και τα ποιοτικότερα- άλλοτε μπορεί να αστοχήσουν ή άλλοτε μπορεί να χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη ρύθμιση την οποία ο χρήστης -ακόμα και αν είναι ιδιαίτερα πεπειραμένος- να μην μπορεί να την αντιληφθεί μόνος του. Εδώ λοιπόν, υπεισέρχεται η αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης – γνωστής και ως after sales services. Πολλές εταιρείες – ενώ διαθέτουν ποιοτικότατα προϊόντα – υστερούν ακόμα σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα οι κάμερες τους να μην έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί- λόγω δυνατοτήτων- στην αγορά. Για αυτό και οι υποψήφιοι χρήστες οφείλουν να προσέξουν και αυτήν την παράμετρο- ειδικά όταν αναφερόμαστε στην Ελληνική αγορά που λόγω μεγέθους είναι σχετικά περιορισμένη και άρα υπάρχει η πιθανότητα κάποια εταιρεία να μην έχει δείξει την ίδια μέριμνα για την ανάπτυξη του τμήματος υποστήριξης της για την συγκεκριμένη αγορά.
Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν από τα παραπάνω δεν αρκεί η απλή ανάγνωση κάποιων τεχνικών χαρακτηριστικών για να αποφανθούμε αν μια κάμερα ανταποκρίνεται σε αυτό που αποκαλούμε ως ποιοτική. Χρειάζεται μια περαιτέρω εμβάθυνση και διερεύνηση σε θέματα που πολλές φορές κρύβονται πίσω από τις ιλουστρασιόν σελίδες ενός εταιρικού προσπέκτους.
Πολλές φορές τα κριτήρια επιλογής μιας κάμερας από τους εγκαταστάτες ή υπεύθυνους ασφάλειας, περιορίζονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά των φυλλαδίων. Παρόλα αυτά η ποιοτική επιλογή μιας κάμερας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους.
Στην προσπάθεια μας να επιλέξουμε μια κάμερα επιτήρησης, πολλές φορές καταφεύγουμε στην απλή καταγραφή και σύγκριση τεχνικών χαρακτηριστικών. Όμως συχνά αυτή η σύγκριση μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα, διότι αν βασίζεται μόνο σε απλή παράθεση και σύγκριση χαρακτηριστικών μπορεί να αγνοηθούν κάποια άλλα κρίσιμα στοιχεία που όμως έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα μιας κάμερας.
Χαρακτηριστικά, όπως η τεχνολογία των φακών, η συμπεριφορά της κάμερας σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας, η αξιοπιστία του firmware, ο έλεγχος της ποιότητας σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και η παρεχόμενη τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην επιλογή ενός συστήματος επιτήρησης. Όλα αυτά τα στοιχεία αναλύονται στις σελίδες του παρόντος τεύχους, προκειμένου οι χρήστες να αντιληφθούν την σημασία τους.
Τεχνολογία φακών
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους φακούς και στους αισθητήρες των καμερών, είναι ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ποιοτικές κάμερες. Οι επώνυμες εταιρείες ελέγχουν συνεχώς τα συγκεκριμένα εξαρτήματα και δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των ελέγχων τους. Κάθε εξάρτημα και στοιχείο της κάμερας ελέγχεται και καταγράφεται η απόδοση του, ώστε να εναρμονίζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο με τα υπόλοιπα εξαρτήματα, ενώ η απόδοση του κάθε φακού αξιολογείται ώστε να είναι σε θέση να δώσει την βέλτιστη απόδοση σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο αισθητήρα με τον οποίο συνεργάζεται σε κάθε συσκευή. Παραδείγματος χάρη, μια κάμερα υψηλής ανάλυσης επιπέδου High Definition και δυνατότητα υπέρυθρου φωτισμού απαιτεί έναν εντελώς διαφορετικό φακό από μια κάμερα υπέρ-υψηλής ανάλυσης ULTRA HD 4Κ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που λαμβάνουμε υπόψη κατά την αξιολόγηση ενός φακού είναι τα ακόλουθα:
- Ευκρίνεια
- Χρωματική απόδοση
- Γεωμετρική παραμόρφωση
- Ποιότητα της εικόνας
Αλλο ένα σημαντικό κριτήριο για το χαρακτηρισμό μιας κάμερας ως ποιοτική, είναι φυσικά και ο τρόπος που συμπεριφέρεται σε δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες. Διότι, μπορεί μια κάμερα να διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με ότι έχει να κάνει με την λειτουργία της ως κάμερα σε ιδανικές συνθήκες, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, στην υγρασία, σε κραδασμούς ή ακόμα και σε βανδαλισμούς. Οπότε, αν ισχύει κάτι από όλα αυτά τότε, αυτόματα ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό η υψηλή αξιοπιστία της κάμερας, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.
Αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών
Όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα παράγουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λοιπόν οι κατασκευαστές καμερών, είναι η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που εκτός των άλλων οδηγεί στη μείωση της απόδοσης του φακού και στην αύξηση του θορύβου στην εικόνα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παραγόμενο θόρυβο με διάφορες τεχνικές επεξεργασίας. Αυτή η προσέγγιση όμως οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος στην κάμερα με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό (αυξημένο κόστος). Η πιο δόκιμη λύση – όπως πάντα άλλωστε – είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Δηλαδή, η μείωση της θερμοκρασίας με τη χρήση διάφορων τεχνικών ψύξης. Για το λόγο αυτό, οι ποιοτικές κάμερες διαθέτουν συστήματα απόρριψης των παραγόμενων ποσών θερμότητας από το εσωτερικό τους προς το περιβάλλον. Εδώ, γίνεται χρήση και της τεχνογνωσίας που ήδη έχει αναπτυχθεί στον κλάδο της πληροφορικής για την ψύξη των CPU με τη χρήση ψηκτρών αλλά και τη συνεχή επιτήρηση των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των συσκευών με την τοποθέτηση αισθητήρων.
Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές
Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συσκευών. Οι κάμερες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβολές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη διαγραφή αρχείων, σε εικόνες χαμηλής ποιότητας, στην εμφάνιση ακουστικού θορύβου, σε ακούσια επανεκκίνηση των συσκευών ή ακόμα και σε μόνιμο πρόβλημα στη λειτουργία τους. Για το λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί πρότυπα που καθορίζουν το πώς μπορούν οι κατασκευαστές να θωρακίσουν τις κάμερες απέναντι στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές Καθώς υπάρχουν αρκετοί διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με τον χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, είναι φυσικό να υπάρχουν και αρκετά διαφορετικά πρότυπα. Μια κάμερα, οφείλει να ακολουθεί τις προδιαγραφές αυτών των προτύπων ανάλογα φυσικά και τον χώρο στον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Τα πιο αποδεκτά πρότυπα είναι τα ακόλουθα:
- EN/IEC 61000-6-1 για κατοικίες καταστήματα και γραφεία
- ΕΝ/ΙΕC 61000-6-2 για βιομηχανικά περιβάλλοντα
- EN 50121-4 και το IEC 62236-4 για χώρους που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικές γραμμές)
Το υδάτινο στοιχείο με οποιαδήποτε μορφή του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κάμερας. Παραδείγματος χάρη, μπορεί σε μια εξωτερική κάμερα το βρόχινο νερό να διεισδύσει στο εσωτερικό της συσκευής και να προκαλέσει τόσο την αστοχία της λειτουργίας της, όσο και να προκαλέσει και ενδεχόμενη ηλεκτροπληξία για όσους βρίσκονται κοντά στην συσκευή. Για την κατάταξη μιας συσκευής σε κατηγορίες ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται σε παρόμοιες καταστάσεις χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός IPxy όπου x και y είναι μεταβλητές που παίρνουν τις ακόλουθες τιμές: από 0 ως 6 η μεταβλητή x και από 0 ως 8 η μεταβλητή y. Η μεταβλητή x υποδεικνύει την ανθεκτικότητα της συσκευής έναντι στερεών μικρών αντικειμένων όπως τα σωματίδια της σκόνης (τα οποία μπορούν εξίσου να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα με το νερό στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά που βρίσκονται στο εσωτερικό της συσκευής) και η μεταβλητή y υποδεικνύει την αντοχή έναντι του νερού. Όσο πιο μεγάλες είναι οι τιμές τόσο πιο ανθεκτική είναι η συσκευή απέναντι σε αυτούς τους δύο βλαπτικούς παράγοντες. Φυσικά, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν είναι τυχαίοι ούτε αποτελούν προϊόν μιας απλής γραφειοκρατικής διαδικασίας. Προκύπτουν ύστερα από ειδικά τεστ στα οποία οφείλει κάθε εταιρεία να υποβάλλει τα προϊόντα της.
Κραδασμοί και δονήσεις
Κάθε κάμερα μπορεί να υπόκειται σε δονήσεις προερχόμενες από διαφορετικές πηγές. Φυσικά, διαφορετικού φάσματος δονήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει μια κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη μέσα σε ένα computer room από μια κάμερα μιας βιομηχανικής εγκατάστασης ή ακόμα περισσότερο από μια κάμερα που είναι αναρτημένη σε ένα όχημα. Εντούτοις, ακόμα και οι πιο μικρές και ανεπαίσθητες δονήσεις μπορούν με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσουν τις λειτουργίες της κάμερας όπως τη δυνατότητα εστίασης ή άλλες μηχανικές ιδιότητες. Η ικανότητα μιας κάμερας να διατηρεί την εστίαση της σε δονήσεις χαμηλής έντασης είναι κρίσιμη για την ποιότητα της εικόνας. Φυσικά, αν αναφερόμαστε σε ισχυρές δονήσεις, αυτές ούτως ή άλλως θα πρέπει να αποφεύγονται για τον απλούστατο και προφανέστατο λόγο ότι αυτές μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη καταστροφή της κάμερας. Αυτό λοιπόν που οφείλουν οι αγοραστές να διερευνήσουν, είναι κατά πόσο οι εταιρείες πραγματοποιούν τα πιστοποιημένα τεστ τα οποία έχουν διπλό σκοπό:
- Να ελέγξουν την αντοχή της συσκευής έναντι των πιθανών δονήσεων που έχει να αντιμετωπίσει, τόσο κατά την φάση της λειτουργίας της αλλά και ακόμα όταν βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
- Να εξετάσουν κατά πόσο επηρεάζεται η απόδοση της όταν πλέον λειτουργεί σε περιβάλλον με δονήσεις.
¶λλη μια κρυφή πτυχή που καθορίζει όμως σε σημαντικό βαθμό την ποιοτική κατάταξη μιας κάμερας είναι η αντοχή της σε διαβρωτικά υλικά. Στα εργαστήρια, οι επώνυμες εταιρείες εξετάζουν την ανθεκτικότητα των υλικών που προστατεύουν τους φακούς στην περίπτωση που εκτεθούν σε διαβρωτικό περιβάλλον. Γίνονται ειδικά τεστ στα οποία οι ερευνητές περνούν όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες με ειδικά πανιά εμποτισμένα σε διάφορες ουσίες με προκαθορισμένο αριθμό επαναλήψεων και συγκεκριμένη πίεση και στην συνέχεια παρατηρούν την συμπεριφορά των υλικών. Πολλοί θα αναρωτηθούν για την αναγκαιότητα αυτών των τεστ; Όμως αυτοί αγνοούν ότι ακόμα και τα υλικά καθαρισμού που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χώρων έχουν και αυτά διαβρωτικές ιδιότητες. Ας αναλογισθούμε λοιπόν πόσες φορές θα καθαρισθεί μια κάμερα ειδικά όταν αυτή βρίσκεται σε χώρους που απαιτούν υψηλές προδιαγραφές καθαριότητας και μετά θα διαπιστώσουμε τη σημασία και αυτών των μετρήσεων που και αυτές βοηθούν τον αγοραστή να έχει μια πιο σαφή άποψη για την μακροβιότητα της κάμερας που θα επιλέξει.
Ακραίες κλιματολογικές συνθήκες
Οι κάμερες ασφάλειας χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα περιοχών διασκορπισμένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Μπορούν να εκτεθούν από τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες της Μέσης Ανατολής μέχρι τις παγωμένες συνθήκες της Αλάσκας. Τόσο οι υψηλές όσο και οι χαμηλές θερμοκρασίες, είναι εύλογο ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στη λειτουργία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μιας κάμερας και άρα αστοχία στην λειτουργία της.
Για το λόγο αυτό, αυτές οι κάμερες που προέρχονται από τις αξιόπιστες εταιρείες του χώρου υποβάλλονται σε ειδικούς έλεγχους που εξετάζουν τη συμπεριφορά τους αλλά και την ανθεκτικότητα τους σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιακών συνθηκών.
Εκτός όμως από αυτά τα τεστ που γίνονται εντός εργαστηριακού περιβάλλοντος, είναι ακόμα πιο χρήσιμο οι κάμερες να δοκιμάζονται και σε ρεαλιστικές συνθήκες, ώστε να εξετάζεται η πραγματική τους συμπεριφορά. Αυτά τα τεστ γίνονται σε συνδυασμό με τις εργαστηριακές μετρήσεις και αποκαλύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στους σχεδιαστές των συσκευών. Οπότε, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις κάμερες ειδικά σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες, οφείλουν να ερευνήσουν κατά πόσο η εταιρεία που έχουν επιλέξει πραγματοποιεί αυτές τις μετρήσεις και σε τι βαθμό φτάνει η διερεύνηση της λειτουργίας των καμερών.
Αξιοπιστία Firmware
Μια κάμερα για να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και απαιτήσεις του χρήστη, οφείλει να διαθέτει το κατάλληλο firmware. Διότι, σημαντικό ρόλο παίζει το hardware, αλλά αν δεν υπάρχει το ανάλογο software προκειμένου να συντονίσει και να εκτελέσει τις ζητούμενες λειτουργίες, τότε το αποτέλεσμα υπολείπεται κατά πολύ από το προσδοκώμενο. Όμως, στο επίπεδο του software οι προδιαγραφές και τα πρότυπα των ελέγχων δεν είναι τόσο σαφή όσο στο hardware. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα ελέγχων. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ελέγχων. Η μια κατηγορία που την ονομάζουμε δοκιμή φορτίου (loadtesting) αφορά την δυνατότητα του firmware να παρέχει την προδιαγραφόμενη απόδοση της κάμερας, ακόμα και όταν αυτή λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων της. Η δεύτερη κατηγορία ελέγχων που είναι γνωστή ως δοκιμές καταπόνησης (stress testing), εξετάζει το πώς ανταποκρίνεται το firmware και άρα η κάμερα σε στιγμές που καλείται να διαχειριστεί ξαφνικές αιχμές φορτίων. Παραδείγματος χάρη, εξετάζει το πώς θα συμπεριφερθεί η κάμερα σε μια έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει λόγω ενός προβλήματος στο δίκτυο.
To firmware είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος της κάμερας. Οπότε αυτές οι δύο κατηγορίες δοκιμών είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία τους. Αρα θα πρέπει να ενημερωνόμαστε κατά πόσο οι εταιρείες υποβάλλουν τα προϊόντα τους σε αυτού του είδους τις δοκιμές και με ποιο τρόπο πιστοποιούν την διαδικασία και τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα που προκύπτουν.
Ποιότητα κατά την παραγωγή
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των τελευταίων δεκαετιών το οποίο αφορά όλους τους βιομηχανικούς κλάδους είναι ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας κατά την διάρκεια των παραγωγικών διαδικασιών. Ο χώρος του CCTV δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όσο καλό και αν είναι το τμήμα R&D μιας εταιρείας, όσο πρωτοποριακό και αν είναι ένα μοντέλο, αν δεν διατηρούνται κάποια στάνταρ ποιότητας στην διάρκεια της παραγωγής, τότε το προϊόν δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει στην αγορά. Η ποιότητα σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας διασφαλίζει την αξιοπιστία και την εμπορική αποδοχή ενός μοντέλου. Η ποιότητα όμως δεν είναι κάτι το απροσδιόριστο. Διασφαλίζεται από την ύπαρξη των σχετικών συστημάτων ποιότητας (π.χ ISO 9001), από την αξιοπιστία των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η εκάστοτε εταιρεία για την πιστοποίηση αυτών των συστημάτων, από τις δυνατότητες του τμήματος QC (quality control) που αναλαμβάνει τον έλεγχο των παραγόμενων προϊόντων, από την αξιοπιστία των προμηθευτών από τους οποίους προμηθεύεται τα διάφορα εξαρτήματα και των υπεργολάβων με τους οποίους πιθανώς να συνεργάζεται για διάφορες μεμονωμένες εργασίες που απαιτούνται για την κατασκευή μιας κάμερας.
Σημαντική πτυχή σε αυτήν τη θεώρηση περί ποιότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει μια σοβαρή εταιρεία, έχει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα. Για το λόγο αυτό, οφείλει να επιλέγει υλικά τα οποία να ακολουθούν τις επονομαζόμενες οικολογικές προδιαγραφές. Παράλληλα, θα πρέπει να ελαχιστοποιεί το ενεργειακό της αποτύπωμα ως μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι σέβεται το περιβάλλον και το οικοσύστημα.
Τεχνική υποστήριξη
Τελευταία, αλλά φυσικά όχι λιγότερο σημαντική είναι η τεχνική υποστήριξη που οφείλει να παρέχει μια εταιρεία στους πελάτες, όταν αυτή θέλει να χαρακτηρίζεται αξιόπιστη και ποιοτική. Η ύπαρξη οργανωμένων call centers, η εκπαίδευση των τεχνικών της ώστε να μπορούν να δίνουν αμέσως λύσεις στους πελάτες της, η έκδοση εύχρηστων εγχειριδίων σε όλες τις γλώσσες των χωρών στις οποίες διαθέτει τα προϊόντα της, είναι στοιχεία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν κάθε σοβαρή εταιρεία. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι κάμερες είναι μηχανήματα. Όλα τα μηχανήματα -ακόμα και τα ποιοτικότερα- άλλοτε μπορεί να αστοχήσουν ή άλλοτε μπορεί να χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη ρύθμιση την οποία ο χρήστης -ακόμα και αν είναι ιδιαίτερα πεπειραμένος- να μην μπορεί να την αντιληφθεί μόνος του. Εδώ λοιπόν, υπεισέρχεται η αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης – γνωστής και ως after sales services. Πολλές εταιρείες – ενώ διαθέτουν ποιοτικότατα προϊόντα – υστερούν ακόμα σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα οι κάμερες τους να μην έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί- λόγω δυνατοτήτων- στην αγορά. Για αυτό και οι υποψήφιοι χρήστες οφείλουν να προσέξουν και αυτήν την παράμετρο- ειδικά όταν αναφερόμαστε στην Ελληνική αγορά που λόγω μεγέθους είναι σχετικά περιορισμένη και άρα υπάρχει η πιθανότητα κάποια εταιρεία να μην έχει δείξει την ίδια μέριμνα για την ανάπτυξη του τμήματος υποστήριξης της για την συγκεκριμένη αγορά.
Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν από τα παραπάνω δεν αρκεί η απλή ανάγνωση κάποιων τεχνικών χαρακτηριστικών για να αποφανθούμε αν μια κάμερα ανταποκρίνεται σε αυτό που αποκαλούμε ως ποιοτική. Χρειάζεται μια περαιτέρω εμβάθυνση και διερεύνηση σε θέματα που πολλές φορές κρύβονται πίσω από τις ιλουστρασιόν σελίδες ενός εταιρικού προσπέκτους.